1. De vistrap wandeling

Gepubliceerd op 16 maart 2024 om 09:34

Werking van het autonoom zenuwstelsel, stress en burn-out mechanisme, hoe verloopt de eerste wandeling.

Tijdens onze eerste wandeling starten we met een nadere kennismaking, waarbij je ook de gelegenheid krijgt om aan te geven op welke levensgebieden je hebt gemerkt dat je vastloopt.

 

Als we bij de vistrap aankomen, gebruiken we deze als metafoor om te reflecteren op wat stress betekent voor ons lichaam en de rol van het autonome zenuwstelsel. We zullen gedurende onze wandeling nog halt houden voor een aantal oefeningen die we ter plaatse zullen uitvoeren. Bij aankomst doen we een eerste ademhalingsoefening met een bio-feedback methode.

 

Je krijgt ook een werkboekje mee om thuis verder te oefenen.


Bij stress wordt het sympathische zenuwstelsel geactiveerd, wat leidt tot een toename van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Dit veroorzaakt fysiologische veranderingen zoals een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk, wat nuttig kan zijn in acute situaties.

 

Echter, wanneer stress chronisch wordt en het sympathische zenuwstelsel continu actief blijft, kan dit leiden tot overbelasting van het lichaam en uitputting van energiereserves.

Dit kan uiteindelijk resulteren in burn-out, een toestand van extreme fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van langdurige stress.

 

Bij een burn-out is het autonome zenuwstelsel vaak ontregeld, met symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen en emotionele instabiliteit. Het is daarom essentieel om stress te herkennen en effectieve strategieën toe te passen om deze te beheersen en burn-out te voorkomen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.